Ik krijg vanuit verschillende hoeken van bedrijven waarbij ik werk dezelfde vraag gesteld: ‘Hoe Agile zijn we eigenlijk bij ons bedrijf?’. Het is een nogal veelomvattende vraag, en ingewikkeld om te beantwoorden. Vanuit welk onderdeel van de organisatie stelt iemand de vraag? En is de vraag überhaupt te beantwoorden, als Agility betekent dat je eigenlijk nooit klaar bent met verbeteren?
Vandaag kreeg ik de vraag wederom, en wist ik een goed antwoord te formuleren, door de vraag te spiegelen tov een aantal assen waaraan ik kan aflezen hoe ver Agility is ingeworteld in een bedrijf:
- Cultuurmatig past het bedrijf erg goed bij de Agile methodiek. Er wordt goed gevraagd naar feedback van eindklanten. Ook durven mensen verantwoordelijkheid te nemen voor uitvoerende taken; Er heerst geen angstcultuur om dingen verkeerd te doen.
- Structuurmatig is er nog veel te verbeteren; Het is geen good practice binnen het bedrijf om gestructureerd te werken en te overleggen. Tijdens overleggen worden besproken punten niet opgeschreven & weken later wordt een specifiek punt nog wel eens ‘vergeten’ of ‘als een ouwe koe uit de sloot gehaald’: Vorige maand heb ik Dat toch al gezegd?
- Procesmatig zijn een aantal teams zo ver dat men ‘het trucje’ van het scrum proces inmiddels door hebben. Er is nog geen volledige agile mindset te ontdekken bij alle betrokkenen, maar dat mag ook nog niet verwacht worden na een transitie van een half jaar. Er zijn nog wel een aantal processen die aandacht vergen, waaronder het incident afhandeling proces. Daar gaan we in de komende maand hard mee aan de slag.
- Kennis in het bedrijf wordt langzaam steeds meer verdeelt onder de medewerkers, maar dit is nog wel een actueel probleem waar we constant aandacht aan moeten blijven geven. Het organiseren van gilde-sessies gaat hopelijk een deel van de kennisgaten opvullen. Ook zijn we druk bezig met het uitbreiden van kennis door nieuwe collega’s aan te nemen.
- Prioriteitsmatig gaat het steeds beter. Waar we vroeger alles een klein beetje deden, en daardoor eigenlijk niets echt af maakten, zijn we tegenwoordig steeds meer in staat om kleine elementen écht op te leveren. Er is maar 1 persoon in een team die de prioriteit bepaald en we proberen steeds meer overweging te maken in termen van Business waarde ipv resource beschikbaarheid.
- Team specifiek maken we ook veel stappen; We maken niet voor ieder project een nieuwe groep aan, waardoor verantwoordelijkheden en uitvoer erg onduidelijk worden. Ook krijgen we een beter idee van de kracht van stabiele teams in de organisatie en de planbaarheid die dat oplevert.
- Kwaliteit specifiek is er nog een grote achterstand. Vooral op technisch vlak loopt het bedrijf vaak achter de feiten aan. Er zijn nog teveel verstoringen van het bedrijfsproces door IT aanpassingen. Er dienen nog veel stappen gemaakt te worden op het gebied van automatisering en er is een achterstand in de volwassenheid van backups, monitoring en alerting.
Wat betreft aansluiting bij de Agile principes zie ik wel degelijk stappen die we maken:
- We proberen meer te vertrouwen op de mensen die het werk doen.
- We halen steeds betere resultaten uit de refinements; ook architectuur beslissingen en designs.
- We werken aan de meest belangrijke items.
- We praten face-2-face met elkaar als we belangrijke informatie willen overbrengen.
- We hebben business en IT bij elkaar in 1 team.
- We proberen werkende software op te leveren aan het eind van de sprint.
- We hebben een ritme in de organisatie dat we vol kunnen houden.
- We hebben oog voor verbeteringen.
- We betrekken de eindklant steeds meer in bepaling of items belangrijk zijn om te maken.
Al met al, gaat het best wel voorspoedig. Er werd mij gevraagd een cijfer van 1-10 te geven bij de vraag ‘Hoe Agile zijn we bij het bedrijf?’. Ik heb toch een 5 gegeven, met de beredenering dat we ongeveer op de helft zitten van de reis naar een bedrijf met Agility ingeworteld in de mindset van betrokkenen. Daarmee bedoel ik eigenlijk te zeggen dat ik denk dat het nóg een half jaar zal duren voordat bovenstaande vraag niet meer gesteld gaat worden, omdat mensen bij het bedrijf dan inzien dat de vraag niet relevant is. Je bent nooit uitgeleerd, en je zal altijd betere manieren ontdekken om nog dichterbij jouw klant te komen en nog sneller te reageren op de veranderende marktomstandigheden. Wij, als coaches, zijn er alleen om het eerste zetje te geven in de richting van die mindset…